Wróć do listy artykułów

mandala

Co warto wiedzieć o diecie i jej roli w leczeniu raka ? Dlaczego warto wybierać produkty z upraw ekologicznych ?

Liczne badania prowadzone nad wpływem sposobu odżywiania na nasz organizm, potwierdzają niebagatelną rolę właściwej diety w procesie profilaktyki, leczenia oraz zapobiegania rozrostom i przerzutom komórek nowotworowych. Amerykański Instytut Zwalczania Raka uznał, że dieta odgrywa główną rolę w rozwoju choroby nowotworowej.
Przy czym dieta w chorobie onkologicznej, powinna się koncentrować na wielu zagadnieniach, nie tylko na likwidowaniu komórek nowotworowych. Proces chorobowy jest bardzo złożony i dotyka wielu współistniejących z nim nieprawidłowości. Detoksykacja, odkwaszenie organizmu oraz unikanie zagrożeń, które mogą powodować rozrost komórek rakowych, to główne cele tej diety.

Detoksykacja, czyli usunięciu toksyn i pasożytów z organizmu jest jednym z podstawowych zadań diety antyrakowej. Zwykle schorzeniom onkologicznym towarzyszą toksemia, grzybica, drożdżyca i zainfekowanie pasożytami. Należy wykonać niezbędne badania na ich obecność i wyeliminować z organizmu w jak najbardziej naturalny sposób. Większość alternatywnych metod leczenia opiera się m.in. właśnie na gruntownej detoksykacji.

Niebagatelną rolę odgrywa również zachowanie równowagi kwasowo – zasadowej w organizmie.
Równowaga kwasowo – zasadowa jest uwarunkowana stałym poziomem stężenia jonów wodorowych środowiska wewnątrz naszego organizmu. Stężenie to określa się w skrócie jako pH. Odczyn kwaśny waha się od 1 do 7 pH, natomiast zasadowy od 7 do 14 pH. Prawidłowa wartość pH krwi powinna wynosić od 7,35 do 7,45 (odczyn lekko zasadowy).
Równowagę kwasowo – zasadową w naszym organizmie, można osiągnąć stosując odpowiednio skomponowaną dietę. Spożywanie dużych ilości m.in. białka i tłuszczów zwierzęcych, przetworzonego pożywienia, cukru i używek, powoduje zakwaszenie naszego organizmu, co z kolei sprzyja rozwojowi choroby.

Przy okazji poruszania tego tematu, należy wspomnieć o największym naszym wrogu, jakim jest cukier. Biolog Otto H. Warburg zdobył Nagrodę Nobla w dziedzinie Miedzyny za odkrycie, że metabolizm guzów nowotworowych jest w dużej mierze uzależniony od spożycia glukozy.

“Cancer, above all other diseases, has countless secondary causes. But, even for cancer, there is only one prime cause. Summarized in a few words, the prime cause of cancer is the replacement of the respiration of oxygen in normal body cells by a fermentation of sugar.” — Dr. Otto H. Warburg in Lecture

Likwidacja zakwaszenia organizmu jest pierwszym etapem na drodze zapobiegania przerzutom po szpitalnym leczeniu onkologicznym i jednocześnie zapobiega rozwojowi nowotworu.

Dieta odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia onkologicznego.
Połączenie tych wszystkich kwestii sprawia, że jest ona bardzo skutecznym narzędziem w walce z nowotworem. Za pomocą diety można zminimalizować ryzyko przerzutów, ale również doprowadzić do wyleczenia (dieta makrobiotyczna – udokumentowane przypadki wyleczeń).

Jednocześnie, bardzo istotne jest wyeliminowanie z naszego codziennego życia wszelkich źródeł toksyn i substancji rakotwórczych, takich jak:

  • żywność produkowana masowo, w tym: mięso, nabiał pochodzący od skażonych zwierząt i produkowany z dodatkiem środków chemicznych, warzywa i owoce zawierające pestycydy i inne toksyczne środki; inna przetworzona żywność zawierająca konserwanty, ulepszacze, GMO;

W kuracji antyrakowej, należy spożywać produkty spożywcze pochodzące głównie z certyfikowanych upraw ekologicznych (bez pestycydów i innych nawozów oraz rakotwórczych środków ochrony roślin, bez GMO).

  • chemiczne środki czystości i kosmetyki zawierające rakotwórcze konserwanty i toksyczne dodatki;

Należy używać kosmetyki bez chemii (dezodoranty bez aluminium, pasty do zębów bez fluoru, bez parabenów, bez SLS, bez pochodnych ropy naftowej, bez estrogenów, nie używać chemicznych farb do włosów…), w domu, używać biodegradowalne, naturalne środki czystości.

Zakupy, od teraz, powinny stać się świadome. Wymaga to czasu, wiedzy i uwagi, ale daje niewspółmierne korzyści zdrowotne. Czas zacząć dokładnie czytać etykiety i starannie komponować codzienną dietę z myślą o swoim ciele, własnym zdrowiu i samopoczuciu.

W tym artykule skupię się jednak na kwestii żywności ekologicznej.

Dlaczego warto wybierać produkty z upraw ekologicznych ?

Głównym atutem żywności wytwarzanej ekologicznie jest to, że nie zawiera w sobie chemicznych nawozów, i dodatków oraz ma więcej minerałów i wartości odżywczych niż żywność produkowana masowo.

Żywność organiczna jest przede wszystkim produkowana bez użycia chemicznych środków ochrony roślin oraz nawozów sztucznych. Oczywiście chodzi tu głównie o szkodliwe pestycydy. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że od 3,5 do 5 milionów ludzi na świecie cierpi z powodu ostrego zatrucia pestycydami. Badania nad osobami żyjącymi w stałym kontakcie z tymi substancjami dowodzą, że trucizny te mogą być przyczyną uszkodzeń układu nerwowego, raka, cukrzycy i innych dolegliwości, które uwidaczniają się z upływem czasu.

Druga kwestia, to większa zawartość wartości odżywczych i minerałów w organicznej żywności.
Jest niestety niewiele wiarygodnych badań, które dokumentują ten fakt, ale wstępne doświadczenia wskazują, że ekologiczne pożywienie zawiera nawet do 90% więcej minerałów, witamin i innych składników odżywczych, w porównaniu do powszechnie sprzedawanego pożywienia.
Produkty organiczne zawierają zazwyczaj więcej witaminy C i ważnych minerałów, takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo i chrom. Ponadto stężenie azotanów (rakotwórczych substancji) jest o 15% niższe niż w uprawach z użyciem nawozów sztucznych. Warzywa organiczne mają do 50% wyższy poziom drugorzędnych składników odżywczych, w tym antyoksydantów, które usuwają wolne rodniki będące jednym z czynników wywołujących raka. Badając skład zup z warzyw organicznych, uczeni odkryli, że zawierają one sześć razy więcej kwasu salicylowego niż zupy z warzyw nieorganicznych. Kwas ten jest bardzo ważny w walce z rakiem jelit. Odpowiada on również za przeciwzapalne działanie i stanowi naturalną ochronę roślin przed chorobami.
Można zatem wnioskować, że żywność ekologiczna zapewnia nam o wiele lepsze odżywienie naszego organizmu na wszystkich poziomach.
Nawet bez badań, każdy z nas może stwierdzić różnicę pomiędzy żywnością ekologiczną a żywnością produkowaną masowo. Wystarczy spróbować ! Bogatszy smak, wspaniały aromat, inny wygląd…

Ponadto kupując żywność ekologiczną mamy pewność, że nie jest ona modyfikowana genetycznie. GMO to coraz większy problem, który dotyczy również Polski. Od dawna, wraz z rozwojem importu pojawiły się produkty zawierające pożywienie GMO. Wszechobecna soja pochodzi głównie z upraw modyfikowanych genetycznie.
Uprawy zmodyfikowane genetycznie to ogromne zagrożenie. Niestety problem dotyczy również naszego kraju. Przenoszenie genów to proces niekontrolowany, który często zaburza sekwencje DNA w organizmie. Nowe geny mogą zmieniać chemię komórki i spowodować powstawanie toksyn i alergenów, z którymi nigdy wcześniej nie mieliśmy do czynienia. Problem ten jest bardzo szeroki, jednak należy pamiętać o tym ,że mięso, drób i przemysłowo hodowane ryby są karmione pożywieniem modyfikowanym genetycznie. Tak więc jednym ze sposobów na uniknięcie modyfikowanej genetycznie żywności jest spożywanie wytwarzanego lokalnie, ekologicznego pożywienia.

Chciałam jeszcze wspomnieć, że żywność ekologiczna nie zawsze oznacza, że jest zdrowa. Szczególnie osoby chore, powinny zachować dużą ostrożność w sklepach z tzw. zdrową żywnością.
Na półkach roi się np. od produktów z ekologicznym cukrem trzcinowym. Większość produktów z trzciny cukrowej to ekologiczny (biały) cukier oraz różne soki i sproszkowany sok z trzciny, które są po prostu rafinowanym cukrem. W tym przypadku, etykieta „ekologiczny” jest wykorzystana do ukrycia niezdrowego pożywienia. Tak samo sprawa ma się z olejami i oliwami. Jeśli na butelce nie ma słowa NIERAFINOWANY, to słowo ekologiczny traci jakiekolwiek znaczenie.
Trzeba pamiętać, że „ekologiczny” nie zawsze znaczy zdrowy ! Żywność ekologiczna bywa również niskiej jakości.
Przykładów można by mnożyć. Dlatego namawiam gorąco do wnikliwej lektury etykiet, no i oczywiście pogłębiania swojej wiedzy na temat ZDROWEJ ŻYWNOŚCI i odpowiedniej DIETY, która pomoże przezwyciężyć nawet „nieuleczalną” chorobę.

Sylwia Horosz

 
mandala - zdjęcie
  mandala:

Polecamy następujące produkty:

Intuicja
Penney Peirce
Czy można żyć 150 lat?
Michał Tombak
Energia pieniędzy
Stuart Wilde