Wróć do listy przewodników

małgosia

Przygoda z gotowaniem

Oto moje książki, dzięki którym polubiłam gotowanie, odkryłam, że przyrządzanie potraw może być świetną zabawą i ciekawym eksperymentowaniem.
Dobra kasza nasza - Wanda Jackowska
Kasza to produkt niedoceniany przez nas, traktowany często jako gorsze jedzenie. Tymczasem jest to jeden z najmniej przetworzonych i najzdrowszych produktów żywieniowych.

Często mamy wyobrażenie, że kasza jest po prostu niedobra. Ta książka ma tę właściwość, że pomaga przyrządzić kaszę w sposób smaczny, a nawet wyrafinowany i polubić ją.
Dobra
Gotowanie według 5 przemian ma dla mnie coś z magii. Dodawanie składników w odpowiedniej kolejności zmienia smak dania i jego właściwości energetyczne lecząc nas i wzmacniając.

Oprócz przystępnego wprowadzenia w kuchnię 5 przemian największym atutem tej książki jest dla mnie różnorodność przepisów oraz jadłospis na cały dzień dostosowany do pór roku.
Kuchnia
Gotuj zgodnie ze swoją grupą krwi - Catherine Whitney, Dr Peter J. D'Adamo
Autorzy mają w swoim dorobku kilka książek poświęconych odżywianiu zgodnemu z grupą krwi. Widać, że dogłębnie zbadali ten temat.

Tutaj prezentują konkretne przepisy dla każdej z grup, można skorzystać z gotowych rozwiązań, zanim samemu poczuje się pewnie na tym polu.
Gotuj
Kuchnia wegetariańska - fed. Marc Maula
Jeśli chcesz przejść na wegetarianizm, a nie masz pojęcia, co mógłbyś jeść, ta książka może być dla ciebie wielce inspirująca i pomocna w tym względzie.

Dzięki niej nie zginiesz w różnorodności smaków warzyw, przypraw i innych składników i polubisz eksperymentowanie z gotowaniem.
Kuchnia
 
małgosia - zdjęcie
  małgosia: