Curcuma longa – przyprawa kuchenna – jest stosowana w leczeniu nowotworów !
Jest to przyprawa wykorzystywana głównie jako składnik curry. Kłącze tej rośliny zawiera KURKUMINĘ.
Właściwości kurkuminy:
- stosowana jako lek żółciopędny, pobudza miąższ wątroby do zwiększonego wydzielania kwasów żółciowych oraz ułatwia przepływ żółci, co zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych.
- ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne
- stosowana jako środek wspomagający leczenie nowotworów – * zapobiega przerzutom przez inhibicję metaloproteinaz i zwiększenie poziomu tkankowego inhibitatora enzymów;
- jest czynnikiem antyangiogennym – hamuje transkrypcje dwóch głównych czynników, biorących udział w tworzeniu nowych naczyń krwionośnych zaopatrujących rosnący guz, czyli czynnik wzrostu śródnabłonka naczyń VEGF i bFGF;
- zapobiega inicjacji procesu angiogenezy, poprzez zmniejszenie stężenia NO w naczyniach krwionośnych.
Dodatkową zaletą, przemawiającą za stosowaniem kłącza kurkumy w terapii przeciwnowotworowej, jest niska toksyczność, jaką charakteryzuje się surowiec.
źródło: “Leki ziołowe. PANACEA”nr 4 (29) październik – grudzień 2009;
artykuł: Roślinne inhibitory angiogenezy