Fitotronika  - Katarzyna Maria Puchacz

Fitotronika

Nasza cena: 18,27 zł
Ocena Klientów: 5 gwiazdek (4 opinie)

Produkt należy do kategorii: Odżywianie

Może Cię również zainteresuje

Opis

Proponujemy Państwu zbiór przepisów kulinarnych, które spełniają wszystkie wymogi diety wegetariańskiej oraz kuchni tradycyjnej. Zasady, jakie zastosowano przy komponowaniu posiłków opierają się na diecie pięciu przemian wywodzącej się z tradycji medycyny chińskiej – ziemi, metalu, wody, drzewa i wody. Wprowadzając harmonię i ład energetyczny w przyrządzane potrawy nadajemy im nowy, wartościowy wymiar w sensie odżywczym i leczniczym.

Rośliny są źródłem nie tylko pożywienia. Tworzą na Ziemi otoczkę życia, aurę, w której stale przebywa człowiek. Książka ta opisuje również właściwości środowiska, które kreowane są przez poszczególne gatunki roślin. Dzięki temu świadomie możemy dobierać odpowiednie rośliny do naszych mieszkań i do naszych działań.

Spis zawartości

Wstęp…..11
Pięć przemian….. 14
Warzywa cebulowe….. 28
Cebula….. 29
Czosnek….. 31
Por….. 33
WARZYWA DYNIOWATE….. 36
Dynia….. 36
Cukinia….. 39
Ogórek….. 40
Warzywa kapustne….. 42
Kapusta biała głowiasta….. 43
Brokuł..... 50
Brukselka….. 51
Jarmuż..... 52
Kalarepa….. 53
Kalafior….. 54
Kapusta włoska ….. 55
Warzywa korzeniowe i rzepowate….. 57
Marchew….. 57
Burak ćwikłowy….. 59
Rzepa….. 61
Brukiew vel karpiel….. 62
Pasternak….. 63
Pietruszka korzeniowa….. 65
Seler….. 66
Rzodkiewka….. 67
Czarna rzodkiew….. 68
Warzywa liściowe….. 70
Boćwina….. 71
Cykoria….. 72
Koper ogrodowy….. 73
Pietruszka naciowa i natka pietruszki korzeniowej….. 75
Rzeżucha ….. 78
Sałata….. 79
Szczaw….. 81
Szczypiorek….. 83
Szpinak….. 84
Trętwian, czyli szpinak nowozelandzki….. 85
Owoce….. 86
Brzoskwinia….. 87
Gruszki….. 88
Morele….. 89
Jabłka….. 90
Maliny….. 91
Pigwa ….. 92
Agrest….. 93
Borówka-czernica….. 94
Borówka-brusznica (D/O)..... 95
Porzeczka czarna….. 97
Porzeczki białe i czerwone ….. 98
Poziomka i truskawka….. 98
Aronia (D/O)..... 100
Żurawina (D/O)..... 101
Śliwki węgierki….. 102
Wiśnie….. 103
Winogrona czerwone….. 104
Przyprawy….. 106
Bazylia….. 106
Cząber….. 107
Estragon….. 109
Majeranek ….. 110
Kminek….. 111
Trybula….. 111
Tymianek….. 112
Rozmaryn….. 113
Szałwia….. 114
Cynamon….. 115
Gałka muszkatołowa….. 116
Goździki….. 117
Laur….. 118
Pieprz….. 118
Sezam….. 119
Rośliny psiankowate….. 120
Papryka….. 120
Pomidory….. 123
Ziemniak….. 125
Warzywa strączkowe….. 128
Bób….. 129
Soczewica….. 131
Fasola….. 132
Soja….. 134
Groch….. 135
Zboża….. 136
Proso….. 136
Kukurydza….. 138
Jęczmień..... 139
Owies….. 141
Ryż..... 143
Pszenica….. 144
Gryka….. 145
ZIOŁA….. 147
Dziurawiec….. 147
Nagietek….. 148
Nasturcja….. 150
Perz….. 151
Pokrzywa….. 152
Skrzyp….. 153
Fiołek trójbarwny….. 154
Krwawnik….. 155
Melisa….. 156
Mięta ….. 158
Hyzop….. 159
KALENDARZ….. 161
Styczeń ..... 161
Luty ….. 163
Marzec ….. 165
Kwiecień ..... 167
Maj ….. 169
Czerwiec ….. 171
Lipiec ….. 173
Sierpień ..... 175
Wrzesień ..... 177
Październik ….. 179
Listopad ….. 181
Grudzień ..... 183
MINERAŁY….. 186
Magnez ….. 186
Żelazo….. 187
Wapń..... 187
Fosfor….. 188
Potas i sód….. 188
Siarka….. 189
Cynk….. 189
Krzem….. 189
Jod….. 190
Selen….. 190
Miedź..... 191
Kobalt….. 191
Mangan….. 191
Molibden….. 192
WITAMINY….. 193
Witamina C….. 193
Witamina B1….. 194
Witamina B2….. 195
Witamina B3….. 196
Witamina B6….. 196
Witamina B9….. 197
Witamina H….. 197
Witamina P….. 197
Witamina PP….. 198
Witamina A (prowitamina A)..... 199
Witamina D….. 200
Witamina E….. 200
Witamina K….. 201
Zakończenie….. 203

  • Liczba stron: 220
  • Oprawa: miękka
  • Rozmiar: 14
  • Numer ISBN: 83-88351-89-3
  • Rok wydania: 2002

Opinie naszych Klientów

Powiedz co myślisz o tym produkcie - dodaj swoją opinię
5 gwiazdek Perełka!
Autor: Irena Derenowska - 7 lutego 2013
Absolutna perełka!Napisana ze znawstwem,poczuciem humoru,lekkim dystansem do siebie i tego,co wokół.Nigdy nie przypuszczałabym,że tego typu lektura "wciąga",jak najlepsza beletrystyka!
Z pełną odpowiedzialnością-POLECAM!!!
5 gwiazdek Bardzo ciekawa i przydatna lektura
Autor: anahata (Wrocław) - 28 listopada 2012
Dziełko to, poza tym, że nader smaczne i dowcipne, przepełnione jest cennymi informacjami: zarówno na temat właściwości leczniczych poszczególnych produktów żywnościowych, jak też - co dla mnie szczególnie istotne - na temat sposobu przygotowywania, obróbki i konserwacji produktów oraz przyrządzania potraw tak, by w jak największym stopniu wykorzystać ich dobroczynne działanie. Sporo przydatnych przepisów na codzienne dania, a także mikstury czy napoje stosowane w profilaktyce i leczeniu różnych dolegliwości. Gorąco polecam i czekam na wznowienie publikacji!
5 gwiazdek Znakomita!
Autor: Monika Biblis (Częstochowa) - 30 marca 2012
Książka napisana świetnie, z poczuciem humoru, ze znawstwem i bogatym doświadczeniem autorki. Cenne rady, pyszne przepisy.
Obowiązkowa lektura dla amatorów zdrowej kuchni!
Polecam absolutnie!!!
5 gwiazdek Wspaniała !!!!.
Autor: Halina Sroka - 2 marca 2011
Bardzo bardzo ciekawe wydanie. Cudowna wiedza -świetnie opisane wszystkie
warzywa, zioła /ich witaminowe bogactwo itd:/
POLECAM !!!

Ostatnio oglądane